News

Наталия Такова-Мазгарева за мотивацията от майчинството и платформата “Ох, на мама”

За нея децата не са оправдание, а стимул за случване, казва тя, допълвайки, че “няма нищо по-значимо от здравите и спокойни родители и деца, както и от техните хармонични отношения. Няма нищо по-важно от семейството“.

Винаги търсеща отговорите, Наталия има дългогодишен опит (над 15 години) в сферата на печатните, ТВ и онлайн медии.

Завършва бакалавърската си степен по „Масови комуникации“ в Нов български университет, а след това и магистратура по „Бранд мениджмънт“, отново в Нов български университет. Впоследствие завършва и магистратура по Начална училищна педагогика в Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Като майка на две деца, темите за бременността, раждането, а впоследствие за осъзнатото родителство са й много близки. Любопитството й към физическото и психоемоционално здраве както на майката и таткото, така и на децата, я мотивират да премине през редица обучения, свързани с оказване на първа помощ на бебета и деца, арт терапия за деца, академии по емоционална и социална интелигентност при децата и още много други.

Наталия, имаш натрупан богат професионален опит в различни сайтове от мрежата на Нет Инфо, би ли ни споделила кое е най-голямото предизвикателство, с което си се сблъскала в работен план до момента?

Когато става дума за боравене с информация и знаеш, че тя ще достигне дори само до един човек (а в нашия случай – до стотици хиляди потребители), предизвикателството е на ежедневна база да отсяваш достоверната, проверена, качествена  информация. Да не подвеждаш, да си изчерпателен, да си разбран, да си полезен, да си деликатен, но в същото време откровен и точен, първо да създадеш доверие в хората, но и да го оправдаваш всеки ден – това са все предизвикателства, с които се сблъсква един журналист днес. И аз не съм изключение.

Ти си майка на две деца. Черпиш ли вдъхновение от реалния си живот за професионалните ти начинания?

Разбира се. Вярвам, че в живота трябва да синхронизираме и балансираме това, което вълнува личността ни, с ежедневните дейности, които изпълват деня ни. За да сме щастливи.  Към днешна дата имам удоволствието да съм главен редактор на един от утвърдените сайтове за майчинство и родителска грижа – „Ох, на мама!“. И често се шегувам с колегите, че „аз не просто съм го гледала този филм. Аз участвам в него“. Защото и мен самата са ме вълнували същите въпроси, които днес интересуват бременните дами, впоследствие сега са ми важни и темите за отглеждането на децата, а вдъхновение категорично получавам от разговорите, съветите и опита на всички онези чудесни майки, с които се срещам ежедневно – на родителската среща, по детските площадки, в социалните мрежи.

Кои са най-запомнящите се моменти в работата ти, заради които си се чувствала наистина щастлива и удовлетворена?

Най-често изпитвам удовлетворение, когато съм успяла да помогна или успокоя някого с важна информация. Или просто съм влязла в чуждите обувки. Понякога емпатията е много нужна. Щастието и радостта ми идват от срещите с всички онези невероятни хора, с които съм имала честта да поговоря във времето – да се докоснеш до успеха на български и чуждестранни популярни личности и до опита и мъдростта на всеки един човек с изключителен живот си е безценно.

Както спомена, от скоро си главен редактор на платформата ни Ох, на мама, която е посветена на една важна тема за всяка жена, а именно майчинството. Разкажи ни повече за отговорността, която следва от толкова значима тема и с какво съдържанието на сайта се отличава?

Това да отглеждаш и възпитаваш 2 деца (в моя случай) си е голяма отговорност, представете си каква е отговорността да даваш съвети и мнение по въпроси, свързани със здравето и благосъстоянието на хиляди други деца. Но аз съм щастлива и най-вече благодарна за това, че ние работим с широк кръг от най-добрите експерти в областта на детското здраве. Да, селективността и грижата за предоставянето на достоверно и проверено съдържание по важни теми е моя отговорност, както и на чудесния екип на сайта. Но без нашите експерти, темите нямаше да са така плътно, обстойно и професионално разгледани. Освен това оставаме верни на максимата, че в края на краищата „и мама е човек“ – затова предоставяме и любопитно съдържание, разбира се умно поднесено, защото с радост мога да се похваля, че аудиторията ни е ангажирана, интелигентна и остроумна.

Един от основните приоритети на Ohnamama.bg е не просто да предлага любопитна и полезна информация на своите читатели, но и тя да бъде разказана, проверена и потвърдена от експерти. Колко е важна експертизата, стане ли дума за детско здраве?

Да, както споменах – ние работим с широк кръг от едни от най-добрите експерти в областта на детското здраве. Много вярвам, че родителите трябва да бъдат спокойни, уверени и добре информирани в отглеждането на децата си. А това може да се случи само с подходяща и разумна селекция от експертно мнение по отношение на физическото и психоемоционалното здраве на децата. Гордея се, че имена като офталмологът проф. Александър Оскар – Лекар на годината за 2020, доц. Николета Маркова – един от най- изявените специалисти по детска дентална медицина в България, Марияна Манушева – създател на Училище по първа помощ, са част от експертите, на които се доверяваме. А има още толкова много – едни от най-добрите консултанти по кърмене, детски сън, здравословно хранене, логопеди, психолози, дори експерти по детска безопасност в колата (трудно ми е да изброя всички невероятни хора и специалисти), се включиха в мисията ни да бъдем достоверен, адекватен източник на информация. И съм им благодарна, защото те допринасят именно затова децата ни да растат здрави и щастливи.

В тази връзка, кои са най-значимите теми според теб, за които трябва да се дискутира повече?

Всеки, който има деца, знае, че няма незначителни теми, казуси и проблеми. Когато става дума за най-ценното ни, вярвам, че трябва да сме информирани, за да взимаме адекватни решения. Темата, на която лично смятам, че трябва да обърнем повече внимание всички ние като общество, е семейството. Като единица, като ценност, като избор. Фокусирайки се върху това детето ни да е добре – да е здраво и да са задоволени нуждите му, забравяме, че и ние трябва да бъдем щастливи и в хармония помежду си като родители. Да му показваме любов на практика, а не да разбира за нея само на теория от приказки и филми. Майките и татковците, не зависимо от статута си – женени, на семейни начала, разделени – трябва да показват уважение, отдаденост, обич един към друг. И с добрия си пример за отдаване на любов да учат децата си да имат големи и добри сърца.

Платформата Ох, на мама предоставя не само полезна информация, но и различни инструменти, от които да се възползват бъдещите майки. Разкажи ни повече за това как биха били полезни и самата ти използвала ли си някои от тях?

Имаме широк набор от инструменти, с които бързо и ефективно да улесним ежедневието на родителите. Например, всяка бременна дама може да проследява с нас здравословното качване на килограми за периода. Имаме и специален имунизационен календар – за да ни е лесно, а речникът на бременността е просто чудесен – всички онези сложни думи и наименования, с които всяка една от нас се сблъсква за първи път, са обяснени и вдъхват така важното спокойствие. Използвала съм всички тях във времето и наистина улесниха ежедневието ми.

Една от вълнуващите секции в сайта несъмнено е тази, която помага на бъдещите родители в избора на име. Често казваме, че името определя съдбата на човек. Това прави избора му още по-сложен. Ти вярваш ли в това или го определяш като мит?

Не вярвам, че името определя съдбата на човек, защото това би означавало, че съдбата на човек я определя онзи, който избира името му. Но вярвам, че е важно да подходим сериозно към избора на име. Затова и имаме чудесен и много богат Именник, от който всяко семейство би могло да избере подходящото за съкровището си име.

Какво те вдъхновява при избора на теми, които да разработваш за сайта?

Живият живот. Буквално. В сайта се стремим да отговаряме на въпросите, които вълнуват всяка една бременна жена, както и всеки един родител. Вдъхновяват ме запитвания, които получаваме от майки, вдъхновяват ме лични разговори от детската площадка, вдъхновяват ме ситуации, в които и аз, като родител, изпадам всеки ден. Винаги съм твърдяла, че моята сила не е толкова знанието, а желанието за знание. Това да не спирам да питам, да търся отговори на важни въпроси и намирайки ги, да предавам нататък.

А коя беше последната тема, върху която работи и защо тя ще развълнува читателите?

Точно преди да си поговорим, събрах поредица от снимки, изобразяващи първата среща между майка и бебе. Неподправени кадри, показващи дълбочината на това лично преживяване – кадрите са истински, красиви, въздействащи и предизвикват съвкупност от емоции, които, вярвам, ще развълнува всяка жена. Елате, вижте ги, потопете се в магията на майчинството. Останете и нека заедно вървим по пътя на родителството – никак не е лесно, но определено е много смислено.