News

Какво НИ предстои през 2020 г.?

4 февруари 2020, София. Дигиталната медийна и технологична компания Нетинфо, част от Нова Броудкастинг Груп, презентира успехите през изминалата и предстоящите цели през новата година пред клиенти и партньори на специално събитие на 30 януари в клуб EXE.  

Основен фокус за Нетинфо през 2020 г. ще бъдат ръстовете в програматично закупуване на реклама, разширяването на услугите по брандирано съдържание и отразяването на УЕФА ЕВРО 2020.

Програматичното закупуване доминира пазара на дигитална реклама. По данни на IAB Europe над 70% от рекламните инвестиции в дигитални медии се изпълняват през различни програматични решения, като България не е изключение от тази тенденция. През 2019 г. програматичните приходи на Нетинфо надхвърлят 4 милиона лева. Специфичен сегмент в този обем са така наречените Programmatic Direct сделки. При тях условията за изпълнение на рекламата се договарят директно между издателя и рекламодателя, а DSP (Demand Service Platform) технологията на рекламодателя получава привилегирован достъп до най-качествения инвентар и потребители. През 2019 г. Programmatic Direct сделките в Нетинфо са достигнали 650 хил. лева, което е със 117% повече, отколкото през 2018 г. Очакванията за 2020 г. са този обем да се удвои отново.

Друга силна глобална тенденция е увеличаването на инвестициите в брандирано съдържание и native ads. Те представляват алтернативни форми на реклама, при които комуникацията на продукти и марки е естествено вплетена в съдържанието на платформите и е максимално съобразена с начина на използване на медията от потребителите. През 2019 г. приходите на Нетинфо от брандирано съдържание и специални проекти надхвърлят 1 милион лева, което е с 54% повече, отколкото през 2018 г. През 2020 г. в Нетинфо ще оперира нов екип, специализиран в работата с ПР агенции и агенции за организиране на събития и промоции.

Нетинфо ще продължи да инвестира и в продуцирането на висококачествено видео съдържание, изготвено специално за дигитални платформи като Vbox7 и YouTube. Продуцентите от 7Talents ще задържат фокуса си върху младата аудитория. Ще има продължение на успешния риалити формата Top Queen, в който участниците ще се учат как да бъдат успешни инфлуенсъри. През пролетта ще стартира и напълно нов тийнейджърски уеб сериал –  „Аз съм Изи“. Той ще продължи успешната линия на „Не така, брат“ и „Следвай ме“, като потопи в съвременната динамика на романтичните и приятелски отношения, силно повлияни от социалните мрежи и новите технологии.

Най-голям интерес сред рекламодателите предизвиква Европейското първенство по футбол УЕФА ЕВРО 2020. То ще се проведе от 12 юни до 12 юли, в 12 различни европейски града и ще участват 24 европейски отбора. Срещите ще се излъчват по каналите на Нова Броудкастинг Груп и БНТ, а Gong.bg ще предава всички мачове на живо в интернет. Очаква се над 2 милиона и половина потребители да проследят събитието онлайн.